Представяне

Нощ е, но аз съм будна и творя, огряна единствено от светлината на комютърния екран… Коя съм аз всъщност?

– Притежавам отлични езикови компетенции на три езика – български, английски и италиански;
– Имам страст към типографията, калиграфията и илюстрацията, която развих по време на обучението си по “Графичен дизайн” към Европейския институт по дизайн в Милано;
– Изработвам не само книги, като моите предшественици 1.0, а и WordPress сайтове;
– Развивам интердисциплинарни дейности (какво ли би казал Отец Паисий за този термин?) в областта на неформалното образование, организиране на събития и LARP;
– За мен книжовник 2.0 не е просто професия, а призвание, което успешно съчетавам с йога практика.

*Терминът е собствено хрумване, произливащо от чудесната, макар и позабравена, българска дума “книжовник”, която според мен означава “вниквам в книгата”, в съчетание с “Web 2.0”, обозначаващо новото поколение интерактивност в интернет.

Проект “Media Monsters”

ИДЕЯТА В ЕДИН ТУИТ
Media Monsters е интерактивна игра, която учи младите как да разпознават манипулациите в медиите. Достъпна като сайт и мобилно приложение.

ГЕЙМПЛЕЙ
Етап 1 – Ловец
Най-важният ресурс, с който играчът стартира, е наръчникът. Товa е агрегатор на информация от водещи организации като канадския център за дигитална и медийна грамотност Media Smarts, Фондация Global Digital Citizen, Common Sense Media и др.
Наръчникът предоставя първоначално запознаване с темата, както и регулярни обновления, за задълбочаване на познанията в процеса на игра. В него са включени:

Видове чудовища:
– Изобразяване на тялото
– Представяне на половетe
– Разнообразие в медиите
– Интелектуална собственост
– Маркетинг и консуматорство
– Насилие

Свърталища:
– Интернет и мобилни устройства
– Телевизия
– Печатни издания
– Радио
– Филми
– Видео игри
– Музика

Оръжия:
– Наблюдателност
– Критично мислене
– Креативност
– Културно разбиране

Като ловец, целта на играча е да събира точки чрез решаване на тестове за време като се състезава с други потребители. При натрупан определен брой точки получава достъп до второто ниво.

Етап 2 – Детектив
Тук вече играчът не само да решава, но и създава собствени тестове. На това ниво играта предлага и допълнителна функционалност – бутонът “Разкрий чудовище”, който представлява browser extension. Чрез него детективът може директно да добави съдържание от външен сайт към тестовете, които подготвя в играта. Играчът събира точки на база на броя потребители, които са изиграли даден тест, както и на оценката, която са му поставили.

ЗАБАВНА, НО СЕРИОЗНА
Media Monsters работи за разрешаването на комплексен обществен проблем – липсата на медийна грамотност сред младите. Наблюдава се сериозно разминаване между силно развитите технически умения на младежите за боравене с дигитални устройства и медии, и недостатъчната им способност да анализират критично и да отговарят творчески на предоставената информация. Образователната система също изостава от нуждите на учениците, като се фокусира върху самите факти, а не върху тяхното осмисляне и поставяне в контекст. Чрез състезателния принцип и активното включване на играчите в изграждането на играта, Media Monsters цели да повиши тяхната грамотност при ежедневния контакт с медиите.

DEJA VU
В заключение, бих сравнила Media Monsters с:
– “Господари на ефира” – хумора и изобличаването;
– Google Forms – възможността за създаване на тестове;
– Digg – критичното отношение към новините;
– Pinterest – бутона “Pin it”;
– Trivia Crack – състезателния принцип и категориите с въпроси.