Представяне

Казвам се Моряна и обожавам модата. Още от трети клас обичам да сътворявам неща от плат и от тогава се роди и мечтата ми да превърна вдъхновението си в професия, като стана дизайнер. Всеки ден правя малки стъпки към сбъдването на голямата си мечта! Уча в Професионална гимназия по облекло “Княгиня Мария Луиза” със специалност моден дизайн.

Най-голямо постижение: Когато ме приеха в осми клас в ПГО “Княгиня Мария Луиза” не бях напълно убедена, че модният дизайн е за мен. Да, определено ми беше страст, но не бях сигурна дали в бъдеще искам да продължавам да се занимавам с мода. В последствие се записах на кръжок по рисуване в училище и след няколко ушити модела вече знаех, че съм намерила призванието си. Освен кръжоците, друга причина, която силно ми повлия да намеря пътя си, беше двуседмичното ми обучение в Италия – „Съвременни умения за млади модни дизайнери в международна среда“. Тези две седмици отвориха светогледа ми и ми позволиха да се запозная с много модни дизайнери, да получа задълбочена информация за училищата и университетите за мода. Това ме мотивира да не чакам, а да намеря начин да създам нещо свое още сега – на 16 години, въпреки мнението на всички хора около мен, които бяха твърде скептични. Така се записах в програмата на ABLE Mentor и заедно с моята менторка – Гергана Грънчарова, успях в рамките на три месеца да създам първата си собствена колекция от 13 модела на тема: “Фолклорните мотиви в съвременни гардероб на работещата жена”. След изработката и ушиването на моделите, успях да намеря хора, които да повярват в мен и идеята ми и да ми помогнат с изграждането на уеб сайт (www.moryana.eu) , на който да започна с представянето на дрехите си и продажбата им. Освен това осъществих професионална фотосесия и записах рекламен видео клип на марката си. Изключително щастлива съм, че успях да създам нещо смислено, което има стойност за хората, които го купуват.

Интереси: За мен е много важно да харесвам това, с което се занимавам, защото само така мога да му бъда отдадена напълно. Радвам се, че успях да намеря своето призвание – модата. Обожавам я и в личен, и в професионален план. Модните скици са от онзи тип изкуство, който ми дава свободата сама да измислям какво точно би подхождало на даден модел, и това ми действа силно вдъхновяващо.
В личен план и когато съм по-свободна се интересувам от хип-хоп танци и актьорското майсторство.

Проект “Фолклорните мотиви в съвременния гардероб”

В момента работя по популяризирането на първата си дизайнерска колекция – „Фолклорните мотиви в съвременни гардероб на работещата жена“. Исках тя да бъде свързана с България и богатството, което имаме, но за съжаление, отдавна сме забравили в забързаното си ежедневие.
Шевицата е нещо много специално. Тя не само е украсявала дрехите на предците ни, но и носи в себе си много по-дълбоко значение. Българската шевица е едно от най-ценните ни постижения и достойнства в културно отношение. Тя е израз на богата душевност. Символиката й е пряко свързана с цветовете и елементите, които се използват за направата й.
Моделите, които създадох, са удобни и свежи. Подходящи са както за всеки ден, така и за по-официални случаи. Има различни модели, които пасват на различните типове тела. Вярвам, че всяка дама, която носи дреха от тази колекция, ще се чувства истински щастлива и уверена в себе си, защото няма нищо по-хубаво от стилна рокля, която има скрита символика в себе си.

Насочен е към: Моделите, които имам създадени към момента, са предназначени за работещи жени, с доходи около и над средните за страната, на възраст между 25 и 40 години.