Представяне

От мечтата да бъда ветеринарен лекар, през желанието да открия лек за рака, сблъсъка с чудото на уеб-дизайна, та до новата мечта да нахраня света, аз винаги съм била привлечена от необятния и свръхлюбопитен свят на науката и технологиите.
През 2012г. завърших Математическа гимназия “Д-р Петър Берон”, гр. Варна, с профил Информационни технологии с английски. След осем години математика (ранен прием след 4ти клас) реших, че е време за промяна и заминах за София. В момента съм 4ти курс в СУ “Св. Климент Охридски”, специалност Биология.

Най-голямо постижение: Моето най-голямо постижение е да съм добър пример за малката си сестра (на 9г.). Друг голям успех е да съм за втори път финалист на конкурса Лаборатория за слава FameLab. Първото ми участие (2014г) ми даде много добри приятели и начален тласък в комуникацията на наука в България. Това доведе и до работата ми на Софийски фестивал на науката ’15, където ежедневно се срещах с жадните за знания деца и погледите им, изпълнени с недоверие, когато разказвах как растенията общуват помежду си и че всъщност горите са едни големи семейства от дървета, които си помагат.

Интереси: И личните, и професионалните ми интереси се въртят около едно и също – наука и иновации. Професионално искам да се развивам в сферата на растителните биотехнологии, докато в свободното си време говоря популярно за наука – сред приятели или на събития, например Фестивала на науката или Sceptics in the Pub. Отскоро се занимавам активно и с предприемачество с помощта на JA България.

Проект “Знайко – разбираема наука за най-малките”

Всеки ден се срещаме с нови мечти за бъдещето – виртуална реалност, изкуствен интелект, пътуване до Марс. Но кой ще ги осъществи и продължи? Често забравяме, че нашето бъдеще са всъщност децата. Деца, които могат и трябва да станат учените, инженерите и мениджърите, градящи вдругиденшния свят. Те трябва да бъдат насърчавани да решават проблеми, а не да избират професии. Как да стане това обаче, когато се случва учителите да нямат знания или практическо време, а родителите са твърде заети, за да вдъхновяват следващото
поколение? И как можем да използваме заклеймяваните телефони, таблети и лаптопи в услуга, а не вреда?
Аз искам да създам онлайн платформа за популяризиране на съвременната наука сред деца на възраст 7-12 години. Най-общо това ще представлява уеб-сайт с мултимедийно съдържание – тескт, видео, изображения и инфографики. Освен интерактивната информация, целта е да съдържа и практически елемент – DIY инструкции за експерименти в час и у дома. Така децата от цяла България ще могат по всяко време да се докоснат до интересните неща, които се случват в Музейко или на Софийски фестивал на науката. Нека разкажем на децата как се отглеждат марули в
космоса, кой е най-лекият материал на света, как се движат колите без бензин, за да разпалим любопитството им и любовта към науката!

Насочен е към: Крайният потребител на платформата са деца на възраст 7-12 години. За да стигнем до тях обаче трябва да бъдем рекламирани на родители, както и на начални учители, педагози в училищни занимални и детски центрове.