Представяне

Казвам се Ивелина Ангелова Ангелова и съм родена на 10 януари 1996 година. На 19 години съм и живея в село Душанци, което се намира на около 8 километра от град Пирдоп, където тази година ще завърша своето средно образование в училище СОУ „ Саво Ценов Савов“. Моят профил в училище е „Информационни технологии и дизайн със засилено обучение на Английски език“. Информационните технологии и дизайна ми помагат в изработването на проектите и рисуването на техния дизайн, а английският език във възможност за по-добра комуникация с чужденци и деца на моята възраст, с които имаме общи интереси.
Обичам през свободното си време да спортувам или по-точно да играя волейбол, баскетбол, да тичам из природата и да ходя на фитнес.
За в бъдеще мисля да се развивам в сферата информатиката, защото чувствам, че тя е призвание за мен, харесва ми да се занимавам с компютри и да разработвам проекти. Също така смята да се възползвам от възможността да уча във факултета по математика и информатика в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ където още от януари 2015 година съм приета с един от проектите, който правя по информационни технологии.

Проект “Приказен свят”

В цял свят, учителите все повече се интересуват как мултимедийните приложения могат да им помогнат в образованието на младите хора.
Над 250 милиона деца по света са неграмотни! Нека променим статистиката поне за нашата страна! Проучванията показват, че докато децата играят, те са постоянно ангажирани в различни дейности, които са по-сложни и интересни от повечето обичайни задачи в училище. Затова целта на проекта ми е да затвърди уменията на децата да четат и слушат с разбиране, да ги запознае с изучаваните приказки и да обогати техните интелектуални способности.
Проектът „Приказен свят“ е мултимедийно приложение, изготвено в Adobe Flash CS6, което стимулира творческите способности и може да изпълнява важна роля в социалното и интелектуално развитие на децата. Проектът изисква от децата да спазват правила и да следват указания, като по този начин те развиват способности свързани със самодисциплината и самостоятелността. В него са включени до момента три приказки – „Грозното патенце“, „Щъркелът и лисицата“ и „Слънцето и луната“, които се изучават в часовете по български език и литература в V клас .
Всяка от приказките е озвучена и може да се избере дали да се чете или да се слуша, докато авторските изображения пресъздават сцени от приказките. Във всяка една от тях има по една игра с анимация, а в края на урока има и обобщаваща игра, която цели да се разбере дали учениците са слушали или чели с разбиране и също така, с която децата ще могат се забавляват.
Проектът е реализиран чрез Adobe Flash CS6. Избрах да използвам това приложение, защото то предоставя свободата да се създават богати и привлекателни мултимедийни приложения, чрез използването на изображения, звук и текст. Освен това flash дава възможност да се създава съдържание за широка гама платформи и устройства. Файловете могат да се изобразяват от различни операционни системи, преносими устройства и дори телевизия. Flash може да се гледа и онлайн, като единственото условие е да има инсталиран Flash Player.
По проекта работя малко повече от една година. През миналата учебна година участвах с него на олимпиадата по информационни технологии, като стигнах до областен кръг. В последствие след областното първенство доразвих допълнително проекта си, като добавих нови анимации и игри и за бъдеще смятам да го доразвивам в тази посока. Като крайната ми цел е да стане едно мултимедийно приложение, което да може да се използва в почти всеки час на петокласниците по Литература, в който да им бъде представена съответната приказка по различен и интерес ен начин, който да ги заинтересува и заинтригува.