Представяне

Здравейте!
Казвам се Ивана и съм на 19 години. В момента живея в Пловдив. Харесва ми да пътувам, да се срещам с нови хора и да уча нови неща. Смятам, че съм позитивен и отворен за нови идеи човек. Личното ми убеждение е, че успехът е резултат от много ентусиазъм, страст и усилена работа.
В момента уча в Пловдивския университет, където следвам Медицинска химия.

Най-голямо постижение: Едно от нещата, с които се гордея и за което съм много благодарна на родителите ми, е че ми позволиха от малка да им помагам в работата. Това ти дава реална представа за пониятия като пазар и клиенти – и как всяко твое действие има финансови измерения.
Смятам за постижение и участието си в Entrepregirl, като първа стъпка към реализирането на идеите си.

Интереси: Интересувам се от наука (химията и биологията са моят топ избор) и нейните приложения, за да се направи живота на хората по-добър (не че всички ще правим био принтери, но защо да не опитаме?).

Проект “CityMap2.0”

Придвижването в градовете може да е предизвикателсто не само за колите, но също за пешеходците и колоездачите. Ако си на колело може да стигнеш от дома до работното си място минавайки по натоварените главни улици, но можеш да избереш и маршрут през квартала, минавайки покрай малката пекарна със страхотни мъфини, както и през паркчето на съседната пресечка.
Проблемът, на който предлагам решение е свързан с подобряване на придвижването – от гледна точка на комфорт, време, безопасност – като се избягват големите и натоварени улици и се предложат алтернативни маршрути. В днешно време голям процент от хората имат смартфон и връзка с интернет, което може да се използва, за да преоткрием собствения си град и така да го направим една идея по-достъпен: нещо към което се стремят всички съвременни градове.

Насочен е към: Колоездачите и пешеходците са тези, които ще могат да се радват на информацията за алтернативни маршрути. От друга страна се надявам това да стимулира повече хора да използват колела – това би преобърнало изцяло облика на града.
Допълнителна стойност би имало и за собствениците на обектите по алтернативните маршрути. Същевремнно се надявам това, че колоездачите и пешеходците използват алтернативни маршрути да улесни шофьорите по натоварените улици.