Как се роди идеята за тази награда и какво се цели с нея?

Наградата Entrepregirl 2014 е вдъхновена от наградата Digital Woman of Europe 2013, която Саша Безуханова получи от вицепрезидента на Европейската комисия и еврокомисар по дигиталната политика Нели Круз по време на форумa ICT2013 – Digital Agenda for Europe през ноември 2013г.
Наградата е лична инициатива на Саша Безуханова, основател на Български център на жените в технологиите и е част от желанието и усилията ѝ да развива предприемаческата култура в България. Целта на Entrepregirl е да насърчава повече момичета да се насочват към света на бизнеса и технологиите, разчупвайки стереотипа, че това е „мъжка” сфера.

Каква всъщност е наградата?

Наградата Entrepregirl включва стипендия за алтернативна обучителна програма на Институт за бизнес развитие (аМБА програма), едногодишно менторство от Саша Безуханова и едногодишно членство в Български център на жените в технологиите.

Защо само за момичета?

Наградата е само за момичета, за да могат именно те да бъдат насърчени активно да участват в подобни конкурси. Идеята на Саша Безуханова е да окуражи момичетата да направят малката крачка между това просто да имат идея и това, да я представят в подобни състезания. В този смисъл, всички 51 участнички (2 от тях кандидатстваха с общ проект) са победителки.

Спряхме се на възрастовия диапазон 16-23г, тъй като това са момичета, на които им предстои да изберат своята бакалавърска и магистърска програма или вече се обучават в специалности, свързани с бизнес и технологии. В този смисъл, от една страна искахме да улесним тези, на които предстои да направят избор за своето висше образование и от друга, да окуражим тези, които искат да се развиват професионално в сферата на предприемачеството и иновациите.

Какъв беше интересът през тази първа година от съществуването на наградата? Какви идеи най-общо бяха представени, от какви сфери на предпримачеството? Откъде са участничките? Каква е средната им възраст?

Конкурсът се проведе в периода 29 януари – 4 март и за 35 дни получихме точно 50 предприемачески проекта, оценени от 7-членно жури. За нас, получените 50 кандидатури са голям успех и доказателство за интерес към и нужда от подобни инициативи, насочени към момичета. Идеите, които бяха представени, попадат най-общо в следните категории: онлайн обучителни платформи, мобилни приложения, онлайн магазини, индустриални проекти и проекти, свързани със здравословен начин на живот.
Участничките са от цяла България като има баланс между големи и малки градове: София, Силистра, Благоевград, Горна Оряховица, Горна Малина, Ракитово, Шумен, с. Кочан, Враца, Варна, Луковит и т.н. Средната им възраст е 19.5 години като се включиха момичета от целия възрастов диапазон 16-23г. Победителката е на 17г.

Какви са впечатленията на Саша Безуханова от представянето на участничките? Оправдани ли бяха очакванията й като учредител на наградата, а може би надминати? Какво е пожеланието й за следващата година?

Очакванията на Саша Безуханова, като учредител на наградата, бяха не просто оправдани, но надминати от участничките. Те се представиха изключително професионално, представяйки своите идеи подробно описано и с план за реализация. В проектите бяха включени цели, стъпки за изпълнение, бюджет, потенциални партньори, което е знак, че е въпрос на време голяма част от тях да бъдат изпълнени.

И най-важният въпрос – коя е победителката в конкурса Entrepregirl 2014? С какво се представи тя и как спечели доверието на журито, с какво е по-добра от всички останали? Какви надежди й възлагат? Моля и за контакт към победителката, разговора може да направим по скайп, като предварително го договорим с нея?

Победителка в конкурса е Веселка Тодорова, на 17г. от Враца. Тя спечели наградата Entrepregirl със своя проект Eurobook – флаш обучителна игра, насочена към разширяване на знанията ни за държавите-членки на ЕС.
В идеята ѝ журито видя креативност и иновативен подход, социално-отговорен елемент, свързан с образованието и реалистичност откъм изпълнение и приложение.
Тези елементи присъстваха в абсолютно всички проекти, които получихме.